porcello.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Jak kisić ogórki w kamionce?

Producenci
Promocje
Czajnik 2,5 l | Gerlach Natur
Czajnik 2,5 l | Gerlach Natur

149,00 zł

Cena regularna: 190,00 zł

Nóż do pizzy | Gerlach Solid
Nóż do pizzy | Gerlach Solid

29,90 zł

Cena regularna: 35,00 zł

szt.
Dziadek do orzechów | Gerlach Solid
Dziadek do orzechów | Gerlach Solid

39,90 zł

Cena regularna: 45,00 zł

szt.
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Kiszenie, to jedna z najstarszych metod konserwacji warzyw i owoców, a kamionka to naczynie, które przenosi nas w czasie do korzeni tej tradycji. Jak kisić ogórki w kamionce? O czym należy pamiętać, kupując kamionkę? Dziś odpowiemy na wszystkie te pytania oraz przedstawimy najlepszą metodę kiszenia w kamionce w domowych warunkach.

Kamionka do kiszenia – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Podstawą dobrej kamionki jest jakość materiału, z którego została wykonana. Kamionka do kiszenia powinna być wykonana z naturalnego materiału, być szczelna i odporna na działanie kwasów powstających podczas fermentacji. Średnica otworu kamionki zależy od tego, co chcemy zakisić i jaka jest ilość warzyw. Dla ogórków świetnie sprawdzi się kamionka do kiszenia 5 l.

Sposób na kiszenie ogórków w kamionce

Jak kisić w kamionce? Kiedy już rozwiązaliśmy kwestię wyboru kamionki do kiszenia, nadchodzi czas na przygotowanie ogórków. Ogórki powinny być umyte, dokładnie osuszone i przekrojone na połówki lub w całości – w zależności od preferencji. Następnym krokiem będzie umieszczenie ogórków w kamionce. Ważne, aby układać ogórki równomiernie, przestrzennie i niezbyt ciasno, wówczas powietrze będzie miało możliwość swobodnego przechodzenia między nimi.

Dodatkowo zwróćmy uwagę na samo przyprawianie. Korzystajmy z naturalnych składników i pamiętajmy, że ogórki lubią czosnek, koperek, liście wiśni, gorczycę i oczywiście sól, a czasami również i chrzan.

Fermentacja – jak kisić w kamionce?

Po umieszczeniu wszystkich składników w kamionce zalewamy je zimną wodą. Zasada jest prosta – na litr wody dodajemy 2 łyżki soli. Ważne jest, aby warzywa były cały czas pod wodą, więc dobrany ciężar do przykrycia jest konieczny. W procesie kiszenia soki z warzyw będą wypływały, dlatego korzystając z kamionki do kiszenia ogórków, musimy pamiętać, aby umożliwić odprowadzanie nadmiaru płynu z naczynia. Pomiędzy pokrywą a brzegiem kamionki musi być miejsce na to, aby sok mógł swobodnie wypływać.

Dlaczego warto kisić ogórki w kamionce? 

Kiszenie ogórków w kamionkowych naczyniach jest praktyką cenioną z wielu powodów, głównie ze względu na właściwości materiału, z którego wykonane są te naczynia. 

  1. Porowatość materiału: Kamionka jest lekko porowata, co może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności wewnątrz naczynia. Dzięki temu ogórki kiszone zachowują odpowiednią wilgotność, co jest kluczowe dla procesu fermentacji.

  2. Stabilność temperatury: Kamionka doskonale izoluje zawartość od zewnętrznych warunków temperaturowych. Pomaga to w utrzymaniu stabilnej temperatury wewnątrz naczynia, co jest ważne dla równomiernego przebiegu fermentacji.

  3. Ochrona przed światłem: Fermentacja wymaga ochrony przed światłem, a kamionka jest zazwyczaj nieprzezroczysta, co zapobiega przenikaniu światła. Światło może negatywnie wpływać na proces fermentacji, powodując np. wzrost niepożądanych bakterii.

  4. Bezpieczeństwo chemiczne: Kamionka nie reaguje z kwasami, co jest szczególnie ważne podczas fermentacji, kiedy to tworzą się kwasy mlekowe. Użycie kamionki zapewnia, że nie dojdzie do reakcji naczynia z kwasem, co mogłoby wpłynąć na smak i bezpieczeństwo kiszonych produktów.

  5. Różnorodność rozmiarów kamionek do wyboru: W sklepach z wyposażeniem kuchni można znaleźć różne wielkości kamionek, dzięki czemu można z łatwością kisić na raz dużą ilość ogórków. U nas dostępne są beczka kamionkowa do kiszenia 2,5 l, beczka kamionkowa do kiszenia 5,0 l oraz beczka kamionkowa hermetyczna do kiszenia 12,0 l.

Najczęściej zadawane pytania

1. Czy kiszenie w kamionce jest trudne?

Kiszenie w kamionce jest proste, ale wymaga odrobinę czasu i cierpliwości. Sam proces jest bardzo intuicyjny i po pierwszym razie na pewno będzie nam szło dużo lepiej.

2. Dlaczego kamionka, a nie słoik?

Kamionka umożliwia równomierną fermentację całości zawartości, dzięki czemu uzyskujemy lepszy smak i aromat. Dodatkowo takie naczynie jest dużo trwalsze i estetyczne.

3. Jak długo trwa fermentacja?

Fermentacja ogórków w kamionce trwa zazwyczaj od 10 do 14 dni, ale wszystko zależy od warunków, takich jak temperatura czy wilgotność.

Podsumowanie

Nie sposób zignorować bogactwa smaku kiszonych ogórków w kamionce. Proces ten jest dość pracochłonny, ale wdzięczny i wspaniale wpływa na ogólną jakość naszych potraw. A pomocne w tym procesie mogą okazać się produkty z kategorii wyposażenia kuchni dostępne na naszej stronie.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl